- Terapi Blog
-
by smerc_li7
“Evlilik ve aile terapisi”, “aile terapisi”, “çift ve aile danışmanlığı”, “aile danışmanlığı” ve “sistemik terapi” isimleriyle de bilinen Aile ve Çift Terapisi, aileler ve evli olsunlar veya olmasınlar çiftler arasındaki ilişkilerin konu edildiği bir psikoterapi branşıdır ve günümüzde giderek daha fazla çift / aile tarafından tercih edilmektedir.
Aile bireyleri arasında ve evlilik ilişkisinde, aile bireyleri ve özellikle eşler arasında zaman zaman çatışmalar, kavgalar, zorlu ve sıkıntılı dönemler yaşanabilmektedir. Aile ve Çift Terapisi ile amaçlanan, aile bireyleri ve çiftler arasında yaşanan bu zorlu ve sıkıntılı süreçlerin ele alınarak çatışmaların çözülebilmesi ve danışan tüm aile üyelerinin sağlıklı yönde değişiminin ve gelişiminin sağlanmasıdır. Burada aile içi ilişkilerin düzenlenmesine gayret gösterilirken, etkileşimde bulunulan diğer insanlar ve durumlar ile olan ilişkilerin düzenlenmesi de hedeflenmektedir.
Halk arasında daha çok evlilik danışmanlığı olarak adlandırılan bu çalışmalarda, evlilik içi iletişim, empati ve uyum artırılarak evlilik ilişkisini yeniden düzenlemek, çiftlerin birbirlerini daha doğru anlamasını sağlamak, eşlerin birbirlerine olan güvensizliklerini ortadan kaldırmak, var olan ilişki sorunlarını iyileştirmek ve bu sırada eşlerde görülen davranış bozukluklarını ortadan kaldırmak üzerine yoğunlaşılmaktadır.
Her bir aile bireyinin sıkıntısının aile sistemi içerisinde değerlendirildiği, boşanma davalarında olduğu gibi bazı hallerde mecburi olan Aile ve Çift Terapisi, aile içi iletişim sorunları, aldatma (sadakatsizlik), duygusal ihmal, iş – özel hayat dengesinin kurulamaması, çocuklarda görülen davranış ve özellikle okul sorunları, vefat, aile içi çatışmalar, çocukluk döneminden taşınan travmalar, evlatlık alınması, aile içi şiddete başvurulması, her türden tacizin söz konusu olması, boşanma sürecine girilmesi ve sonrası vb. durumlarda tercih edilmektedir.
Bu tür terapilerin ilgilendiği diğer konular, evlilik öncesi partnerler arasındaki ilişkilerin irdelenmesi, eş adaylarının birbirleri ile uyumluluklarının sorgulanması, olası kıskançlık problemleri ve ilgili diğer durumlar olarak sayılabilmektedir.
Aile ve Çift Terapisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Bu tür terapilerin gerçekleştirilmesi için farklı yöntemler söz konusudur. Terapist tarafından gerekli görülmesi halinde seyrek de olsa tüm aile bireyleri bir arada görüşmeye katılabilmektedir. Uygulamada genellikle aile bireylerinden bir veya ikisinin birlikte seansa alınması ve çiftler ile, birlikte veya birer birer görüşme yapılması söz konusu olmaktadır.
Çocuklar ile ilgili sorunların çözümünde gerekli olması halinde okul öğretmeni gibi 3. taraf kişiler ile de görüşmeler sağlanabilmektedir.
Bireysel terapilerde de olduğu gibi genellikle 50 dakikalık tek seanslar olarak yapılan çalışmaların ne kadar süreceği, duruma ve danışanlara bağlı olarak değişebilmektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.